Suomen riistaeläimet
Riistaruokia
Nisäkkäät Keittiö Nisäkäskuvat   Linnut Kanalinnut Sorsalinnut   Lintukuvat  

Jättäkää meille murusia ... KIITOS !
Riistaruokia ja niiden valmistusohjeita löydät mm. seuraavista osoitteista:

http://www.tky.hut.fi/~teme/ruokanurkka.htm 
http://www.k-netti.com/2.0/pl/etusivu.html?action=teemat&artikkeli_id=70

Hyödyt
* Vähärasvaisia
* Erinomaisia proteiinin lähteitä
* Sisältävät runsasti B-ryhmän vitamiineja
* Sisältävät paljon kivennäisaineita
Haitat
* Hirvieläinten sisäelimiin voi kertyä ympäristömyrkkyja ja raskasmetalleja

Lähde: Terveytä vai sairautta ruoasta, Valitut Palat,1997

RIISTAN RAVINTOSISÄLTÖ

Riistaa pidetään terveellisempänä kuin kotieläinten lihaa. Terveellistä on myös liikunta, jota metsällä kävijä tulee harrastaneeksi saalista etsiessään.
Alla oleva taulukko antaa tietoa joidenkin riistaeläinten ja poron ravintosisällöstä.
Ruoka (100g) Energia, kcl/kJ Rasva,
g
Proteiini,
g
Rauta,
mg
Hirvipaisti
Poropaisti
Jänispaisti
Riekkopaisti
101/424
145/609
115/483
141/592
2,1
6,6
3,0
4,9
20
23
22
24
3,5
3,8
1,8
3,9
Suomessa eläviä riistaeläimiä ovat mm. karhu, hirvi, peura ja jänikset sekä monet metsä- ja vesilinnut. Poro ei ole varsinainen riistaeläin, mutta sen liha on maultaan ja muilta ominaisuuksiltaan riistan kaltaista.

Riistaeläimet elävät luonnossa ankarissa olosuhteissa, eikä niille siitä syystä kehity yhtä paksua rasvakerrosta kuin monille kotieläimille. Riistaeläimessä on vähän poistettavaa rasvakudosta verrattuna esimerkiksi nautaeläimiin, lampaisiin ja sikoihin. Kuten kaikessa lihassa, myös riistassa on runsaasti proteiinia, B-ryhmän vitamiineja ja kivennäisaineita. riistanlihan rauta- ja seleenipitoisuudet ovat suuremmat kuin naudanlihan. Seleeni on ravintoaine, jonka puutos voi olla osa syy sydän- ja verisuonitauteihin.

Suomalaisten ruokavalion lihasta vain pieni murto-osa on poron ja riistan lihaa. Vuonna 1965 söimme kotieläinten lihaa 62 kiloa asukasta kohti, mutta poroa ja riistaa vain 1,9 kiloa. Ahkeralla metsästäjällä on riistaa omasta takaa ympäri vuoden, mutta muutkin kuin metsästyksen harrastajat voivat löytää useampien riistaeläinten lihaa ainakin pakastettuna hyvin varustetuista elintarvikeliikkeistä. Hirvenlihaa saatetaan myydä metsästysaikana myös huutokaupalla.

Vanhojen hirvieläinten sisäelimiin kerääntyy terveydelle haitallisia raskasmetalleja ja ympäristömyrkkyjä. Hirven munuaisissa ja maksassa on todettu korkeita kadmiumpitoisuuksia. Pitoisuudet ovat sitä suuremmat, mitä vanhempi eläin on. Vanhojen hirvieläinten sisäelimiä ei siten ole suositeltavaa käyttää ravinnoksi. Nuorten eläinten sisäelimet ovat yleensä turvalista ravintoa.

Lihan mureuttaminen

Koska riistaeläimet ovat fyysisesti aktiivisempia kuin kesytetyt eläimet, niiden liha on usein sitkeämpää. Se on sitä sitkeämpää, mitä vanhempi eläin on kyseessä. Riistaeläinten lihasten sidekudos, kollageeni, ei hajoa yhtä helposti kypsennettäessä kuin hyötyeläinten.  Siksi onkin tärkeää, että liha valmistetaan oikealla tavalla. Riistan riiputtaminen mureuttaa lihaa ja parantaa sen makua. Jos olet epävarma siitä, kuinka pitkään saalista pitää riiputtaa, kysy neuvoa kokeneelta metsästäjältä tai asiantuntevalta lihakauppiaalta.
Eläimen koko ja ikä vaikuttavat riiputtamisaikaan. Myös lämpötilalla on vaikutusta. Kylmissä tiloissa tarvitaan jäniksen riiputtamiseen jopa kaksi tai kolme viikkoa, mutta lämpimässä riittää viikko. Hirvenruhoa pitää riiputtaa ainakin muutama vuorokausi, mielellään viikko. Riistalinnut vaativat muutaman vuorokauden, lämpötilan mukaan.
Jos aiot pakastaa riistan, riiputa se ennen pakastusta. Myös pakastaminen mureuttaa lihaa edelleen ja antaa lihalle makua.

Nuoret riistalinnut on parasta kypsentää keittämällä tai uunissa paahtamalla. Kuumassa uunissa linnun nahasta tulee herkullisen ruskea ja rapea. Jäniksestä puolestaan saa oivallisen muhennoksen tai padan. Hirvenliha vaatii tavallisesti pitkän haudutuksen mureutuakseen ja saadakseen makua. Painekattila on hyvä apu riistanlihan kypsentämiseen.

Poista lihaan jääneet haulit tarkoin riistasta sitä käsitellessäsi. Muistuta lintupaistin syöjille, että lihaan on saattanut jäädä hauleja, jotka voivat vahingoittaa hampaita.

Emme me ole olosuhteiden luomia, me luomme ne olosuhteet.
Benjamin Disraeli  (1804-1881)